Gould amandina
Chloebia gouldiae
A gould amandina pompás, különleges színeivel kiemelkedik a díszpintyek közül. A tollváltás folyamata kétféle utat jár be a madár élete során. Először a fiatal madarak színesedése következik be 2-től 6 hónapos korukig, majd a szokásos éves vedlési folyamat zajlik rendszeresen.
A gould amandina fiatalkori színváltása nagyon érdekes és látványos folyamat. Ez az átalakulás is a gould amandina különlegességét mutatja. A gould amandina fiókák a fészek elhagyásakor még nyomát sem mutatják későbbi színpompás tollruhájuknak. A vad színváltozatú fióka zöld színű, a kék színváltozat pedig kékes-szürke színű tollazattal hagyja el a fészket.
A fiókák átszíneződésének folyamatát a következő képek mutatják:
Jakab Szabolcs
© 2008.
A képeken jól látható, hogy először a fiókák hasa kezd el színesedni, itt jelennek meg az első sárga tollak. Második lépésben a mell színe alakul ki, megjelenik egy-két lila vagy fehér toll , majd az egész mell elnyeri végső színét. Közben a faroktőben megjelenik a világoskék folt és a fejet övező világoskék szalag tollai is előbújnak. Utolsó lépésként a fej piros, narancs vagy fekekte tollai nőnek ki és a fejfolt színeződésével befejeződik a fiatal madár első vedlése.
Ez a folyamat különböző ideig tarthat a gould amandina tartási körülményeitől függően (melegebb helyen gyorsabb a vedlés), de jellemzően 2 hónapos korukban kezdődik a folyamat és 6 hónapos korára teljes pompájában csodálhatjuk a madarat.
A gould amandina tollváltása olyan érdekes folyamat, melynek megéri egy külön lapot szentelni.

A legjobb persze az, ha a vedlés itt leírt menetét, a saját madarai kalitkája előtt ülve figyelheti meg a gould amandina tartó.

Az itt látható fotók 1-2 hetenként készültek, ezzel szeretnék segíteni a kezdő gould amandina tulajdonosoknak a folyamat megismerésében.
Műanyag kalitka
Fajleírás
Tartás, etetés
Tenyésztés
Vedlés
Madaraink 2008.
Madaraink 2009.
Madaraink 2010.
Madaraink 2011.
A felnőtt madarak szokásos éves tollváltásának látványától se ijedjünk meg. Ekkor a madarak csapzottnak, tollhiányosnak látszanak. A szárnyak előtti, alatti részen jellemző leginkább ez a csapzott kinézet. A hímek hosszú faroktollai is kihullnak és ebben az időszakban nehezebb a tojóktól megkülönböztetni Őket, mint mikor teljes, élénk színeikben látjuk madarainkat. Ez a vedlés abban különbözik a fiatalkori tollváltástól, hogy a fej, a mell, a has színei folyamatosan, szinte egy időben cserélődnek ki. Jellemző azonban, hogy a fej vedlését jelző apró fehér tollak eltűnésével és a hímek hosszú farktollainak kinövésével fejeződik be a vedlési folyamat.
A következő képeken egy egészséges felnőtt gould amandina látható vedlés közben: