Gould amandina
Chloebia gouldiae
A gould amandina első leírója, J. Gould, Ausztrália madárvilágának lelkes kutatója feleségéről nevezte el, aki férjét kutatóútjain elkísérte, és mindenkor hűséges munkatársa volt. A genus név azonban a madár első leírása óta több ízben is változott, mert az idők folyamán a kutatók különbözőképpen értékelték a rokon fajokkal való kapcsolatokat.

A gould amandina látványos, szinte már-már természetellenes színezetéről híres.
Három színváltozata van:

             a) feketefejű                              b) vörösfejű                              c) sárgafejű.


Jakab Szabolcs
© 2008.
Nem is olyan régen a színváltozatokat három külön fajnak tartották, de ma már tudjuk, hogy ezek csupán egyetlen faj változatai. A gould amandina hossza 11-14 cm. A gould amandina valóban a legszínpompásabb díszpinty és minden madárkedvelőnek álma, hogy egyszer ilyen madarat is tenyészthessen. Pedig nem könnyű hozzájutni, mert mindig drága madár volt.

A gould amandina tartása tapasztalatlan madártartók számára nem ajánlott!

A gould amandina hazája Ausztrália északi része, a szavannák birodalma, vagyis az egyenlítő mentén elterülő trópusi esőerdőket körülvevő galéria-erdőkkel változó füves terület. Elterjedésének déli határa a 19. délkör vonalával esik egybe, ami a szavannák déli határa is. E területen a gould amandina mindenütt megtalálható, a trópusi esőerdőkkel borított Jork-félsziget kivételével.
A nyári hónapokban, ami az esős évszakot jelenti, a hőmérsékleti maximum itt 40-50°C. Az óceán közelségének kiegyenlítő hatása miatt éjjel is csak ritkán száll a hőmérséklet 20°C alá. A déli részeken azonban már érezhető a kontinentális klíma hatása, ezért az esős évszakban mértek 15°C alatti hőmérsékletet is, de a gould amandina költési idejében itt sem száll a hőmérséklet 22-23°C alá. A Gould amandina költési ideje ugyanis az esős évszakban van, amikor a levegő páratartalma általában 70%.
Forrás: Búvár, 1967, 5. szám - Díszmadárkalauz (Matthwe - Tanya) 2004
Ez az oldal a gould amandina tartásával, tenyésztésével és elsősorban saját madarainkkal foglalkozik.

Nem tudományos megközelítéssel, hiszen nem vagyok szakértő, csak azokat az információkat foglaltam itt össze, amire szükségünk volt a gould amandina gondozása és szaporítása során.

A lent hivatkozott írásokat és az interneten fellelhető egyéb segédleteket felhasználva született ez a pár sor a gould amandina általános ismertetőjeként.
Műanyag kalitka
Fajleírás
Tartás, etetés
Tenyésztés
Vedlés
Madaraink 2008.
Madaraink 2009.
Madaraink 2010.
Madaraink 2011.